Sunday, 18 August 2013

Quotation For Medical Kad Prudential Bsn Takaful / Sebutharga Kad Perubatan Prudential Bsn Takaful
Cik Mastura seorang cikgu umur 23 dan tidak merokok.

Bulanan RM 160 sebulan


Detail Of Plan :

1)
Basic Sum Covered /Manfaat Asas - RM 50,000

2)
Crisis Shield /Penyakit Kritikal - RM 25,000

3) Accident Death and Disablement / Kemalangan Kematian dan Kecacatan
 - RM 50,000

4) Medikal Kad dgn Had Tahunan - RM 62,500(Takaful Health TH200)
                             Had Seumur hidup - RM 625,000 (Takaful Health TH200)
                               Kelayakan bilik di Hospital - RM 200 Sehari

5) Medical Cover - RM 100 Sehari

6) Hospital Benefit / Elaun Hospital - RM 200 Sehari

7) Contributor : Payment bulanan akan free seumur hidup jika client di diagnos menghidapi Penyakit Kritikal


Ringkasan : -
1- Manfaat Asas (Basic Sum Covered)
Jika Kematian atau Lumpuh Kekal Keseluruhan


·                     Sekiranya berlaku kematian, pampasan akan diberikan sekali gus bersama jumlah simpanan yang ada pada tahun itu.
·                     Sebab kematian terdiri kematian biasa atau kemalangan.
·                     Sekiranya pemegang polisi lumpuh kekal keseluruhan disebabkan oleh penyakit dan berlaku sebelum umur 60 tahun, pampasan akan diberikan sekali gus.
·                     Manfaat-manfaat lain akan kekal seperti biasa.2- Crisis Shield (Pampasan 36 Jenis Penyakit Kritikal)


·                     Sekiranya pemegang polisi mengidap salah satu dari 36 Jenis penyakit, pemegang polisi akan diberikan pampasan sekali gus.
·                     Kos rawatan akan ditanggung oleh kad perubatan ( rujuk manfaatmedical card)
·                     Selepas didapati mengidap salah satu daripada penyakit kritikal ini, semua caruman akan datang akan ditanggung oleh PruBSN sehingga umur pemegang polisi mencapai 80 tahun atau meninggal dunia, yang mana lebih terdahulu (Dengan syarat manfaatContributor disertakan. Sekiranya manfaat Contributor tidak disertakan, client perlu menyambung caruman sehinggalah tamat tempoh .
·                     Wang pelaburan anda akan bertambah secara automatik tanpa anda perlu mencarum lagi
·                     Wang pelaburan itu juga boleh dikeluarkan dan nilai pampasan tersebut di atas tidak ditolak daripada wang pelaburan.
·                     Anda tidak perlu membayar apa-apa caruman dan layak untuk menikmati semua manfaat yang masih ada.

3-Accident Death and Disablement ( Kemalangan Kematian dan Kecacatan)
·                     Manfaat ini akan membayar pampasan kematian atau lumpuh kekal keseluruhan akibat kemalangan. Bayaran ini adalah tambahan kepada bayaran (Kematian/Lumpuh Kekal Keseluruhan *Manfaat No 1 dan No 2).
·                     Sekiranya pemegang polisi meninggal dunia disebabkan kemalangan di tempat awam, atau semasa menaik kenderaan awam yang bergerak di atas jalan raya atau landasan (PLV-Public Landed Vehicle) yang mempunyai jadual perjalanan dan laluan yang tetap, pampasan akan digandakan sebanyak 2 kali (Double Indemnity)
·                     Sekiranya pemegang policy mengalami kecacatan kekal atau kehilangan anggota, pampasan akan diberikan mengikut peratusan (%)
·                     Jumlah manfaat adalah jenis diperbaharui (renewal benefit) – Contoh, katakan anda sudah membuat tuntuan ADD benefit pada tahun semasa 100%, untuk polisi tahun berikutnya, jumlah manfaat akan jadi 100% semula. Sekiranya pada tahun yang semasa anda telah membuat tuntutan 100% untuk manfaat kemalangan, dan malang tak berbau, anda sekali lagi ditimpa kemalangan pada tahun yang sama.

4-Takaful Health2 @ HealthEnrich ( Kad Perubatan/ Medical Card)


·                     Menyediakan dana untuk rawatan perubatan Bayaran terus ke Hospital Panel PruBSN Takaful seluruh Malaysia mengikut Plan yang anda pilih
·                     Boleh digunakan di dalam dan luar negara.
·                     Jaminan pembaharuan dan dijamin dan tiada port-folio akan dibatalkan.


5- Medical Cover

·                     Manfaat ini mempunyai 3 gabungan manfaat iaitu Elaun Hospital (Hospital Benefit), Elaun ICU dan Elaun Bedah.
·                     Elaun Hospital (rujuk Manfaat no-6)
·                     Elaun ICU - Membayar elaun harian selama berada dalam wad ICU
·                     Elaun Bedah (Surgical Procedure Benefit) - Membayar pampasan pembedahan bergantung kepada kadar keseriusan (Severity Level)
·                     Manfaat ini dibayar berdasarkan unit yang diambil.
·                     1 Unit mewakili : RM 50 sehari (Elaun Hospital), RM 100 sehari (Elaun ICU) & RM 2,500 setiap procedure (Elaun Bedah)
·                     Elaun Bedah akan diberikan bergantung kepada kadar keseriusan (severity level) seperti berikut :
Level 1 : RM 125
Level 2 : RM 250
Level 3 : RM 500
Level 4 : RM 750
Level 5 : RM 1,250
Level 6 : RM 1,875
Level 7 : RM 2,500


·                     Elaun Bedah-Maximum RM12,500 setahun untuk 1 unit.6- Elaun Hospital (Hospital Benefit)


·                     Manfaat ini akan diberikan mengikut jumlah hari klien duduk dalam wad.
·                     Hospital Benefit diwakilkan dengan Unit. 1 Unit bersamaan RM 50 sehari. Contoh, 8 unit = 8 x RM50 = 400 sehari.
·                     Maksimum unit adalah 8 untuk satu polisi.
·                     Sekiranya anda memasukkan Manfaat Medical Cover dalam polisi anda, i.e Manfaat No 9, jumlah maksimum unit untuk Hospital Benefit & Medical Cover adalah 8 unit. Sebagai contoh, Manfaat Hospital 5 Unit, Manfaat Medical Cover 3 Unit i.e jumlah kedua-dua unit manfaat tersebut tidak melebihi 8 unit.
·                     Tidak tertakluk kepada hospital swasta sahaja, sekiranya anda masuk hospital kerajaan sekali pun, Elaun Hospital akan dibayar. Sekiranya bil hospital swasta telah ditanggung oleh syarikat anda, Elaun Hospital ini juga boleh kita tuntut (claim) tanpa memerlukan bill atau resit asal. Bil hospital akan dibayar melalui Medical Card dan elaun hospital akan diberikan kepada klien selepas keluar dari hospital. Biasanya dalam masa 14 hari bekerja.
·                     Jumlah yang dibayar tidak akan ditolak daripada mana-mana manfaat lain. Maksimum claim setahun adalah 100 hari dan minimum perlu berada di dalam wad adalah 6 jam.
·                     Hospital - semua jenis (swasta atau kerajaan)

7- Premium Percuma (Contributor Benefit)


·                     Manfaat ini akan menyambung simpanan klien secara automatik sekiranya klien disahkan mengidap salah satu daripada 36 jenis penyakit kritikal. Sila rujuk senarai penyakit kritikal.
·                     Manfaat lain yang berkaitan adalah : Parent Contributor, Spouse Contributor, Takaful Saver Contributor, Takaful Saver Parent Contributor
·                     Sedikit penerangan ringkas...
Contributor


·                     Manfaat ini akan membayar caruman mendatang (future contribution) sekiranya client disahkan mengidap salah satu dari 36 jenis penyakit kritikal.
·                     Manfaat-manfaat lain dalam policy (sekiranya ada) akan kekal seolah-olah client masih lagi membayar caruman.
·                     Dan yang paling istimewa adalah, wang simpanan client juga akan dimasukkan dan simpanan akan meningkat secara berterusan sehinggalah policy ini tamat atau client meninggal dunia, yang mana lebih dulu. Kira dapat simpan percuma laa....
·                     Contoh : client bayar caruman sebulan RM 250. Tetiba disahkan mengidap sakit kritikal dan memerlukan pembedahan. So, kos rawatan semua di tanggung oleh medical card (Takaful Health), manakala caruman selepas disahkan mengidap sakit kritikal tidak perlu dibuat, sebaliknya syarikat akan sambung bayar untuk kita.
Parent Contributor


·                     Manfaat ini sama seperti contributor tapi akan cover pembayar untuk akaun pendidikan anak2 (Takafulink Cerdik / Takafulink Juvenile)..iaitu ayah, ibu atau penjaga yang sah.
·                     Maksudnya, sekiranya pembayar disahkan mengidap sakit kritikal, atau meninggal dunia atak lumpuh kekal keseluruhan, caruman seterusnya akan dibayar oleh PruBSN takaful sehinggalah policy tamat atau anak meninggal dunia yang mana lebih duhulu.
·                     Manfaat ini amat penting kalau client nak amik plan pendidikan untuk anak mereka. Untuk memahamkan konsep mudah manfaat ini adalah...."Kita ada, anak ada duit utk belajar dan ada medical fund, kita tak de pun anak ada duit utk belajar dan ada medical fund kalau dia sakit dan masuk wad"
Spouse Contributor


·                     Manfaat ini akan cover caruman mendatang (future contribution) sekiranya pasangan client disahkan mengidap salah satu daripada 36 jenis penyakit kritikal, meninggal dunia atau lumpuh kekal keseluruhan.
·                     Manfaat ini sama seperti contributor. Cuma sekiranya berlaku kepada pasangan client.
·                     Manfaat ini penting sekiranya suami yang amik plan untuk isteri dan isteri tidak bekerja. Jadi, kalau suami meninggal dunia, atau sakit kritikal, atau lumpuh kekal keseluruhan, caruman isteri akan jadiPERCUMA.****Pulangan Pelaburan

·                     Tiada tempoh matang untuk mengeluarkan wang anda. Wang pelaburan boleh dikeluarkan pada bila-bila masa dan untuk tujuan apa sekali pun dengan syarat nilai tunai terkumpul melebih RM 2,000.
·                     Anggaran pulangan pelaburan bergantung kepada prestasi pasaran dan dana yang anda pilih.


No comments:

Post a Comment